ET Management and Advice doet de ‘QC’ bij Microsoft

  500 319 ET Management and Advice

  Wellicht hebt u ze gezien wanneer u over de A7 richting Hoorn of de Afsluitdijk rijdt: de schier eindeloze geschakelde panden van Microsoft. Hier bij Agriport verrijst het mega-datacenter van Microsoft, een project waarvoor ET Management and Advice is ingehuurd als Quality Control Officer. Wij doen kortom de QC, de kwaliteitscontrole, bij Microsoft.

  Dit betekent veel veldwerk, ook al door de omvang van het complex die zo’n vijftien hectare bedraagt. Nu wordt het woord veldwerk geassocieerd met de natuur en dat, het gebruik maken van de zintuigen, is ook een kracht van ET Management and Advice. Als ‘De Wolf van Winkel’ zijn wij de ogen en oren van zowel de klant als de ontwerpende partij en de vele jaren van ervaring maakt dat wij instinctief aanvoelen wanneer er iets niet klopt. Dat is vaak iets kleins, zoals kleine schade aan een luchtrooster of waterafvoer. Maar als daarmee het oog eenmaal op gevallen is, is de kans groot, zo leert de ervaring, dat er meer aan de hand is. De gevoeligheid van het Microsoft-project, denk hierbij ook aan het gevaar op hacken of andere vormen van privacy-inbreuken, maakt dat ET Management and Advice minimaal twee dagen per week aanwezig is op de percelen nabij Middenmeer. Zodat lopend werk met een haviksoog kan worden gevolg en reeds afgeronde klussen van A tot Z worden nagelopen.

  Veelzijdige kennis van zaken
  De kracht van ET Management  and Advice ligt echter niet alleen in alertheid of kennis van zaken. Nee, de meerwaarde van ET Management  and Advice zit hem vooral in de veelzijdigheid in de kennis van zaken. In dit betreffende project moeten de specificaties van veertig verschillende producten worden gecontroleerd op kwaliteit. Wij praten hier over zowel grondstoffen, tussenproducten als eindproducten die elk op hun merites moeten worden beoordeeld. Bij binnenkomst en na implementatie door medewerkers, zodat zeker is dat de kwaliteit vanaf het moment van binnenkomst tot en met de laatste handeling gegarandeerd even hoogstaand is.

  Meten, meten en nog eens meten
  Daarnaast moeten ook de ‘diensten’, zoals de elektrotechnische installaties, ventilatiesystemen en watervoorziening, op kwaliteit gecheckt worden. Te beginnen met hoe ze op papier gezet zijn, of dat wel aan de vereiste normen voldoet. En eindigend met de spreekwoordelijke laatste spijker die in de muur geslagen wordt.  Dit houdt in heel veel meten. Meten of grondstoffen, tussenproducten en eindproducten voldoen aan datgene wat de specificaties voorschrijven en meten of alle nutsvoorzieningen voldoen aan de hoge eisen die een mega-datacenter stelt aan met name elektrische toevoer en koeling.

  Zijn er in dit gehele traject zwakke schakels, het maakt niet of dit producten zijn of een persoonlijke achtergrond hebben, dan is de rol van de QC in samenwerking met de QA (Quality Assurance) die van politieagent: wij monitoren de klachtenmetingen en verrichten auditing om het proces weer gestroomlijnd op het juiste kwaliteitsniveau te krijgen.

  QC is als de patiëntenzorg
  In algemene zin kan de QC echter meer worden vergeleken met de metingen die worden verricht wanneer een patiënt wordt geopereerd. Gedurende het operatieproces worden allerlei metingen uitgevoerd om te zien of de patiënt (in dit geval tevens afnemer van de dienst) het operatieproces goed doorstaat. Allerlei apparaten tonen waarden op schermen of geven signalen af, waardoor de chirurg en andere professionals kunnen zien of het proces goed verloopt. Ook de Formule 1-races leveren leuke vergelijkingen op. Tijdens de race worden data verzameld om de status van de auto en de coureur in beeld te brengen. QA en QC vullen elkaar dus aan. De één beheerst de processen, de ander controleert ze door de producten en diensten te meten. Echter, vaak rijden ze elkaar ook in de wielen, terwijl het de kunst is om elkaar te versterken.