ET Management & Advice betrokken bij kroonproject in Den Haag

  500 319 ET Management and Advice

  De expertise van ET Management & Advice is ingeroepen voor een complexe, vooruitstrevende renovatie van een toonaangevend hoofdkantoor in Den Haag. Deze renovatie maakt onderdeel uit van een groter plan waarin de gehele campus in Den Haag wordt herontwikkeld en verduurzaamd.

  De visie van de opdrachtgever is het vervullen van een leidende rol op het gebied van de energietransitie. Met de herontwikkeling en verduurzaming van zijn campus wil de opdrachtgever een spreekwoordelijk visitekaartje opwaarderen tot landelijke trendsetter. Het gebouw krijgt een LEED-PLATINA certificering waarmee aantoonbaar de duurzaamheidsdoelstelling wordt gehaald.

  Het oude hoofdkantoor in Den Haag wordt omgevormd tot duurzame werkomgeving: een aardgasloos gebouw met aandacht voor daglicht, luchtkwaliteit en vermindering van het energieverbruik, terwijl de monumentale status ervan wordt beschermd. Het maakt de opdracht tot een complexe en omvangrijke uitdaging.

  De combinatie WKO/warmtepompen en stadsverwarming die wordt toegepast maakt dat diverse besturingsoplossingen zijn ontwikkeld om energieverspilling tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het daglichtmanagementsysteem, waarbij sensoren daglicht opvangen en de verlichting in het gebouw daarop aanpassen hetgeen leidt tot energiebesparing. Verwarmings- en ventilatieniveaus worden verder afgestemd en aangepast op de bezetting van de ruimte door middel van monitoring van luchtkwaliteit en ventilatie.

  Om het gehele Cx-proces in goede banen te leiden is Bertus Toering, het bepalende gezicht van ET Management & Advice, toegevoegd aan het team als Senior adviseur Et & Wtb en Cx-Manager.